Whatsapp ile sipariş vermek için dokunun
AnasayfaÜrünlerÜye GirişiSepet0İletişim

Marmelat Nedir? Kızılcık Marmelatı Nasıl Yapılır?

Marmelat Nedir? Kızılcık Marmelatı Nasıl Yapılır?

Reçel ile marmelatın farkı bildiğimiz reçelde meyveler oldukça diri kalır, suyu da çok koyu olur; marmelatta ise hemen hemen hiç su kalmaz, tatlısı hafiftir, meyveler de ezilmiştir.

Marmelat reçel kadar bilinmesede kahvaltıda yeri olmasa gereken bir yiyecektir. Reçel ile marmelatın farkı bildiğimiz reçelde meyveler oldukça diri kalır, suyu da çok koyu olur; marmelatta ise hemen hemen hiç su kalmaz, tatlısı hafiftir, meyveler de ezilmiştir.

Marmelat, reçelden daha hafif olduğu için, şekerli şeyler yiyebilecek durumda olan hastalara verilebilir. Ayrıca iştahsız çocuklar, koyu reçelleri yiyemezlerse de hafif, mayhoş kokulu, lezzetli marmelatları seve seve yerler. Marmelat ekmek üzerine sürülebilmesi de onun daha kolayca yenilmesini sağlar. Marmelatsürülmüş bir dilim ekmek çocuklar için besleyici bir kahvaltı olur.

Kızılcık Marmelatı, Kızılcık ekşisi marmelatı, kuşburnu marmelatı, dağ eriği marmelatı, keçiboynuzu marmelatı ve alıç marmelatı en çok bilinen ve tüketilen marmelat çeşitleridir.

Marmelat taze meyvelerden yapılabildiği gibi kuru meyvelerden de yapılabilir. Ayrıca birkaç meyveyi karıştırıp marmelat yapmakta mümkündür. Marmelat yapımında meyvelerin yıkanması ve çekirdeklerinin çıkarılması gerekir. Daha sonra meyvelerin etli kısımları ezme haline getirilir. 

Haşlanıp yumuşatılan meyveler kevgirden veya ezme makinesinden geçirilir. Kayısı, şeftali gibi yumuşak olan meyveler ise direk olarak kevgirden veya ezme makinesinden geçirilerek ezme haline getirilir. Kuru meyvelerden marmelat yapılacaksa meyvelerin 8–10 saat su içinde ıslatılması ve yumuşayıncaya kadar haşlanması gerekir. Daha sonra ezme haline getirilir.

Marmelat yaparken şunlara dikkat etmelisiniz:

- Meyvelerin seçimi önemlidir. Taze, lekesiz ve olgun meyveler kullanılır. Meyveler iyice yıkanır.

- Meyveler kendi suyuyla değil de su ilavesiyle pişirilecekse meyvenin cinsine göre 2-3 bardak su katılır.

- Çok küçük bir parça tereyağı ilave edilerek taşma önlenebilir.

- Pişme sırasında oluşan köpükler ara ara alınabileceği gibi, pişme sonrasında süzgeç yardımıyla da süzülebilir.

- Karıştırırken tahta kaşık kullanılır. Tencereyi hafifçe sallamak da yeterli olur. Çok fazla kaynatılırsa rengi ve kıvamı koyulaşır, meyve kokusu kaybolur. Bu nedenle pişirme zamanı dikkatli ayarlanmalıdır.

- Pişen reçel ve marmelatlar sıcakken, hava almaması için 1,5 cm boşluk bırakılarak kavanozlara yerleştirilir. - Kullanılmamış kapaklarla kapatılıp ters çevrilir ve soğuması beklenir. Sonrasında da serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilir. Kavanozlama işlemi için reçelin soğuması da tercih edilebilir.

 

Kızılcık Marmelat nasıl yapılır?

Kızılcık Marmelat Malzemeleri: 2 çay bardağı su, 500 gram kızılcık, 2 su bardağı ve bir çay barağı şeker, 1 tane çubuk tarçın, 1 diş karanfil, 1 tatlı kaşığı limon suyu, 1 çay kaşığı tere yağı.

Kızılcık Marmelat Yapılışı: Yıkanarak süzülen kızılcıklar 2 çay bardağı su, bir çubuk tarçın ve karanfille birlikte tencereye alınır. Daha sonra kızılcıklar yumuşayıp patlayana kadar kaynatılır. Altı kapatılarak süzülür ve ılımaya bırakılır. Süzülürken tarçın ve karanfil de kızılcık tanelerinin yanında kalır. Kızılcıklar soğuduğunda ince gözenekli tel süzgece alınarak elle ezilir ve çekirdekleri ayrılır. Bu işlem daha kolay olsun diye ara ara kızılcık suyundan dökülerek yumuşatılabilir.

Elde edilen püreye tere yağı ve şeker ilave edilir.  Karanfil ve tarçınla birlikte ara ara karıştırılarak kıvam alıncaya kadar pişirilir.

Kampanyalar
Kampanyalar