Whatsapp ile sipariş vermek için dokunun
AnasayfaÜrünlerÜye GirişiSepet0İletişim

Vişne Nedir? Vişnenin faydaları nelerdir?

Vişne Nedir? Vişnenin faydaları nelerdir?

Ekşi tadıyla kendini kirazdan ayıran vişne, faydalarıyla da kiraza göre vücuda farklı etkileri de olmaktadır. Ülkemizde bolca yetişen bu meyve daha çok meyve suyu yapımında tercih edilir.

İlkbahar ayları geldikçe, ağaçların çiçekleri açar ve meyveler çıkmaya başlar. Pazarda, manavda birçok meyveyi aynı anda görmek mümkündür. Vişne, kiraz, erik, dut gibi meyveler pazar tezgahlarını süslemeye başlar. Bolca bulunan bu meyveleri çocuktan büyüğe birçok kişi severek tüketir.

270 ya da daha fazla çeşidi olan vişnenin, sadece birkaç çeşidini oldukça sık tüketilmekte ve ticareti yapılmaktadır. 

Ekşi tadıyla kendini kirazdan ayıran vişne, faydalarıyla da kiraza göre vücuda farklı etkileri de olmaktadır. Ülkemizde bolca yetişen bu meyve daha çok meyve suyu yapımında tercih edilir. 

Tam bir vitamin ve mineral deposu olan vişne, A ve C vitaminleri ile sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Vişne yüksek oranda beta-karoten, E vitamini gibi güçlü antioksidanlar içerir.

Kiraz vişne ile benzer özellikler taşır. Hemen hemen her iklim koşulunda yetişmekte olan vişne ülkemizin de her bölgesinde yetiştirilmektedir. Daha az kalori miktarına sahip olması ve daha az şeker barındırması yönüyle kirazdan bir adım öndedir. Yüksek miktarda antisiyonin içeren vişne çok geniş bir kullanım alanına sahiptir; reçel, komposto, marmelat yapımından vişne suyuna kadar çeşitlilik göstermektedir. Ayrıca vişne ağacının yapraklarından, vişne sapından ve vişne çekirdeklerinden de faydalanılmaktadır. 

Ortalama 100 gr. taze vişnede, 58 kalori ile 14,3 gr. karbonhidrat vardır. Vişnenin A vitamini yüksek olup 1.000 lU'ya kadar varır. Vişnenin diğer besin değerleri kirazınkine çok yakındır yalnız Şeker oranı kirazınkinden düşük olduğu için daha az kalori içerir, 

 

Vişne suyu nasıl yapılır? Vişne suyunun tarifi;

Vişne suyu hararet giderici, zindelik ve ferahlık vericidir. Taze olarak yapılıp içilmesi çok faydalıdır. Bunun için, önce vişneler çekirdeklerinden ayrılır, sonra da ezilip tülbentten veya süzgeçten geçirilir. Vişne suyu, yemeklerden yarım saat önce içilmelidir. 

Kiraz suyu dayanıklı değildir, çabuk bozulur, fakat vişne suyu dayanıklıdır daha uzun süre taze kalır.

 

Vişneli Pelte Tarifi

Vişnenin o muhteşem tadını pelte yaparaktan da muhallebi gibi yiyebilirsiniz ve diğer meyvelerden de yapabilirsiniz ..

Malzemeler:

3 su bardağı su

3 çorba kaşığı nişasta

1 veya 2 su bardağı şeker

1 veya 2 su bardağı vişne suyu 

Yapılışı: Normal bir tencerede suyu iyice kaynatın ayrı bir kapta nişastayı su ile iyice ezerek kaynaya suya yavaş yavaş ekleyin ve devamlı karıştırın. Şeffaflaşıncaya kadar ocak ısısında pişirin. Pelte pişince içerisine şekeri katın ve şeker eriyince ocaktan alın. Önceden hazırlanmış olduğunuz vişnenin suyunu  pelteye ekleyin. Kaselere boşaltarak soğuduktan sonra  buzdolabında 2 saat kadar bekletin.  Sonra servis yapın.

Kampanyalar
Kampanyalar