Kolesterol vücut için sinsi bir tehlikedir çünkü damar sertliğini yaratan en önemli nedenlerden biridir. Bu da, kalp ve beyin damarlarında tahribata sebep olur.
Kolestrol Nedir?
Kolesterol vücut için sinsi bir tehlikedir çünkü damar sertliğini yaratan en önemli nedenlerden biridir. Bu da, kalp ve beyin damarlarında tahribata sebep olur. Kolesterol aynı zamanda yaşam için vazgeçilmez bir yapı taşıdır ve vücut için gereklidir. Kolesterol eksikliği; vücuttaki hormonların yapımı için gerekli olduğundan eksikliğinde pek çok fonksiyon bozukluğu oluşur. Eksikliği, çocuklarda gelişim bozukluğuna neden olur. Doğru olan, sağlıklı bir yaşam için kolesterol seviyesinin kabul edilebilir sınırlarda tutulmasıdır.
Kolesterolü yağlı yiyeceklerle ilişkilendirebiliriz; ancak bu mumsu maddenin çoğunu kendi vücudumuz yapar. Kanımızda dolaşan kolesterolün %75’ini karaciğerimiz üretir. Geriye kalan %25 ise yiyeceklerden gelir. Normalde kolesterol aslında hücrelerin görevlerini yapmalarına yardımcı olur. Ancak sadece ABD’de 100 milyondan fazla kişi yüksek kolesterol düzeyleri ile baş etmeye çalışmaktadır.
Daha açık bir tabirle; Kolesterol tüm hücrelerimizde bulunan yağ benzeri bir maddedir. Vücudunuz, hormonlar, D vitamini ve gıdaları sindirmek için biraz kolestrole gerek duyar. İki çeşit lipoprotein, vücudunuzda kolestrol taşır: düşük yoğunluklu lipoproteinler (LDL) ve yüksek yoğunluklu lipoproteinler (HDL). Her iki lipoprotein seviyesinin sağlıklı olması önemlidir. LDL kolestrol, “kötü” kolesterol olarak adlandırılır. Yüksek LDL düzeyi damarlarda kolesterol birikimine ve sağlık sorunlarına neden olur.
Yüksek Kolesterol İçeren Besinler
Yumurta, yumurta sarısı
Dana böbrek
Balık yağı
Havyar
Tavuk ciğeri
Kaz ciğeri
Ördek ciğeri
Dana ciğeri
Kuzu ciğeri
Sığır ciğeri
Kuzu dalak
Tavuk taşlık
Sığır dalağı
Istakoz
Karides
Yengeç eti
Krem peynir
Tereyağı
Sığır
Balık
Tavuk
Dondurma
KOLESTEROLÜ DÜŞÜREN BESİNLER
Kötü kolesterol seviyesini düşürmede en önemli noktanın yüksek oranda lif tüketmek olduğunu vurgulayan Kümeli, beslenmedeki lif oranını artırarak kolesterol emilimini düşürüp, yıkımını hızlandırmanın mümkün olduğunu belirtti. Kümeli, tam buğday unu ve kepekten yapılan entegral ekmek, makarna, buğday ürünleri, kuru baklagiller ile sebze ve meyvelerin lif oranı yüksek gıdalar olduğunu söyledi, kötü kolesterolü düşüren diğer besinleri de sıraladı:
Keten tohumu, ceviz, fındık, zeytin, kırmızı biber, sarımsak, sogan, enginar, brokoli, domates, maydanoz, portakal, elma, greyfurt, yulaf, yeşil yapraklı sebzeler ve elma sirkesi.
Kolesterol Belirtileri (Yüksek Kolestrolün Belirtileri)
Baş ağrısı
Halsizlik
Aşırı yorgunluk hissi
Ayaklarda ve bacaklarda yanma
Soluk cilt, cildin solgun görünmesi
Yaraların geç iyileşmesi
Baş dönmesi
Ayak tırnaklarında kalınlaşma
Ayak parmaklarında morarma
El ayaklarda üşüme veya uyuşma
Ağrı ve kramplar yaşama
Nefes darlığı
Göz kapakları çevresinde sarı cilt lekeleri
Deri altında ve göz çevresinde yağ birikmesi
Göğüs bölgesinde oluşan ağrılar
Bacaklarda meydana gelen ağrılar
Cilt ve göz çevresinde meydana gelen sarımtırak lekeler
Egzersiz yaparak kolesterolü nasıl düşürürüm?
Günlük 30-45 dk düzenli egzersiz yapmak kolesterol miktarında % 10-15, yağ miktarında %30-35 azalma sağlar. Egzersiz gün içine pay edilebilir. Örneğin sabah vede akşam 20 dk olacak şekilde günlük toplam 4 dk egzersiz yapılabilir.
Hızlı tempo yürüyüş, bahçe işlerini yapmak, temizlik, bisiklet, yüzme,aerobik, basketbol, voleybol seçilebilecek egzersiz biçimlerindendir. Belli bir kondisyona ulaştıktan sonra haftada 2 gün 20 dk dayanıklılığı arttıracak ağırlık, hızlı tempo koşu vede yüzme yapılabilir.
Sigara içme alışkanlığı terk edilmeli
Sigara içilmesi hem kalp sağlığı açısından zararlıdır, hem de kötü kolesterolün yükselmesinde olumsuz etkilere sahiptir. Aynı zamanda akciğer, beyin gibi organlara zararlı olan sigaranın bırakılması gerekir. Kötü kolesterol tedavisinde bunun önemli bir yeri vardır.
Alkol tüketiminin sınırlandırılması, hatta tüketilmemesi gerekir.
Alkol almak demek, alkolün vücutta direkt olarak şekere dönüşmesini sağlamak demektir. Bu nedenle kolesterol tedavisi sırasında bu alışkanlığınıza da sınırlama koymanız gerekir.
Kolesterolün vücut için bir yararı var mıdır?
Kolesterol vücut için gerekli bir yapı taşıdır. Toplum içinde yaygın genel kanaatin aksine kolesterol tamamen zararlı bir şey değildir. Aslında vücutta karaciğer tarafından birçok hücre ve hücre içi yapının bileşiminde yer alan, sindiriminize yardımcı olan, hormonların yapısında ve diğer vücut fonksiyonlarında önemli rol oynayan kolesterol üretilmektedir. Kolesterol olmazsa sinir sistemi fonksiyonu yerine getiremez, sindirim sistemi bozulur, cinsel fonksiyon bozukluğu görülür. Bunun için kolesterolsüz yaşam mümkün değildir. Çocukluk çağındaki beslenme de kolesterolden zengin olmalıdır. Çünkü çocukluk çağında kolesterol eksik olursa gelişme bozukluğu ve zeka geriliği ortaya çıkar. Ancak sağlıklı bir yaşam için kolesterol düzeyini belli bir seviyede tutmak çok önemlidir.