Birçoğumuz pek bilmesede kapari yada bilinen diğer adlarıyla geberotu veya devedikeni Akdeniz bölgesinde yetişen dikenli bir bitkidir.
Kapari Nedir?
Birçoğumuz pek bilmesede kapari yada bilinen diğer adlarıyla geberotu veya devedikeni Akdeniz bölgesinde yetişen dikenli bir bitkidir. Doğa da kendi kendine yetişir. Capparaceae familyasından bir bitki olarak tanımlanır. Kısa boylu bir yer bitkisi olan kapari 200 yıl kadar yaşayabilir. Kapari güneş ışığının bol olduğu killi topraklarda yetişir. Kapari küçük tomurcuk olarak tüketildiği gibi karpuz kapari olarakda tüketilir. Karpuz kapari Ağustos Eylül ayları arasında yetişir. Kalsiyum, fosfor ve potasyum açısından oldukça zengindir.
Yapılan bir çalışmada 100 g çiçek tomurcuğunda kuru madde olarak; 24 mg protein, 9 mg demir, 67 mg fosfor, 12 mg selüloz ve 2 mg lipid tesbit edilmiştir.
Dünyada çok bilinen kapari en çok, tomurcuklarından ve meyvelerinden turşu ve salamura yapılarak kullanılır. Türkiye’de çok yaygın bilinmese de kapari tüketimi, Avrupa’da ve Amerika’da sıklıkla çorbalarda, salatalarda, pizzada ve garnitürlerde kullanılıyor. Gıda sektörünün yanı sıra, kozmetik, boya ve ilaç sektörlerinde de kullanılmaktadır.
İspanya, yılda 20 milyar dolar kazandıkları tomurcukları nedeniyle kapari bitkisini “Milli Bitki”ilan edip devlet korumasına almışlardır.
Doğadan toplanan kapari tomurcukları bir kavanoz içerisinde % 20 oranında tuzlu suda yaklaşık üç ay bekletilip üzerine bire bir oranında sirke içine konulup on gün sonra yenildiğinde aroması ve lezzeti çok beğenilmektedir.
Kapari Turşusu Faydaları:
Kapar bitkisi özellikle kan hastalıklarında ve MS tedavisinde kullanılır. Böbrek taşı tedavisinde, mide bağırsak hastalıklarında ve gut hastalıklarında da kapariden faydalanılır.
Kapari Turşusunun faydalarını kısaca sayacak olursak;
- Kapari sindirim sistemini düzenler
- Gut hastalığına iyi gelir.
- Mide ülserini iyi eder.
- Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyicidir.
- Cinsel gücü arttırıcıdır.
- Multipl Skleroz (MS) hastalığında faydalıdır.
- Kadınlarda adet düzenleyicidir.
- Solucan ve parazit düşürücüdür.
- Balgam söktürücüdür.
- Kanser hastalarında trombosit sayısını yükselttiğinden faydalıdır.
- Dalak büyümesinde faydalıdır.
Kapari Turşusunun Zararları:
Kapari bitkisi zehirli bir bitkidir. Bu nedenle dikkatli kullanılmalı, işlenmişi yada tableti alınmalıdır.
Kapari nasıl kullanacağınızı bilmezseniz zehirli bir bitki olabilir. Kaparinin iyi işlenmiş olanını tercih etmelisiniz. Kaparinin zehirini atabilmesi için gölgede kurutulması gerekmektedir. Herhangi bir kapari ürünü almadan önce iyice güvenilirliğini araştırmanız sizin ve sevdiklerinizin yararına olacaktır.
Her şeyin tazesi makbul olabilir ama bu bitki için değil. Bunu unutmayın.
Kapari Turşusu Tarifi:
Kapari Turşusu için malzemeler:
- Henüz olgunlaşmamış kapari meyveleri
- 3-4 adet defne yaprağı
- 1 baş sarmısak
- Aroması için tane baharatlar (karabiber, kişniş, karanfil)
Suyu İçin Malzemeler
?1 litre içme suyu
1 çay bardağı kaliteli elma sirkesi (100 ml)
4 yemek kaşığı turşuluk tuz
Kapari Turşusu Yapılışı:
Kaparileri iyice yıkayın,
Yıkanan kaparileri üzerini örtecek kadar soğuk su ile doldurun. Kaparinin acı kokusunu suyu değiştirirken fark edeceksiniz. Günde iki defa suyunu değiştirerek acı koku gidene kadar değiştirmeyi sürdürüyoruz. Böylelikle kaparinin acısını almış olacaksınız. Kaparileri tekrar yıkayıp fazla suyu alın.
Kavanoza doldurup, 1/3 ü su olmak üzere sirke ve su karışımı hazırlanır üzerine uygun miktarda salamura tuzu ilave edilip eritilir ve kaparilerin üzerini örtecek kadar doldurulur. Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır ve serin bir yerde rengi değişip tadını alana kadar bekletilir. Böylelikle kapari turşusu yenmek için hazır.
Püf Noktası:
Turşuyu kurarken mutlaka içme suyu kullanın. İçmeyeceğiniz su ile asla turşu kurmayın.
Kavanozun temizliğine özen gösterim.
Kapari meyvelerinin tam olgunlaşmamış olmasına dikkat edin.
Kaparileri kavanoza yerleştirirken çok iyi yerleştirin asla suyun üzerinde kapari kalmasın.
Kapari Turşusuna defne yaprağı koyarsanız uzun süre dayanır ve rayiha verir.
Kurduğunuz kapari turşusu serin bir yerde saklanmalı ve direk güneş ışığına maruz kalmamalıdır.
Kapari turşusunu güneş görmeyen bir yerde saklamalısınız. Güneş turşunun rengini sarartır.
Kapari Turşusu nasıl kullanılır:
Kapari tomurcuklarından yapılan kapari turşusu, dünyada en çok tercih edilen kapari tüketme yöntemlerinden birisidir. Kapari Turşusu salatalarda, garnitürlerde kullanılabilir.
Pizzaların üzerine konulan malzemelerin arasına karıştırılabilir.
Balık, tavuk, kırmızı et veya hindi; her türlü et yemeğinin yanında pişirilerek servis edilebilir.
Domates sosuna karıştırılabilir.
Kapari Turşusu Satın Al
Kapari turşusu satın almak isterseniz aşağıdaki linklere tıklayarak Kapari Turşusu satın alabilirsiniz. İsterseniz kredi kartı ile isterseniz havale / eft isterseniz de kapıda ödeme ile kapari turşusu satın alabilirsiniz. Kapari turşusu satın almak bu kadar kolay.
Kapari Turşusu fiyatı:
Kapari turşusu tamamen el yapımı ve geleneksel yöntemlerle üretilmiştir. Hiç bir katkı maddesi içermez. Bir kavanoz kapari turşusu fiyatı 21,90 TL'dir.