Whatsapp ile sipariş vermek için dokunun
AnasayfaÜrünlerÜye GirişiSepet0İletişim

Kamkat nedir? Faydaları nelerdir? Kamkat Reçeli ve Kamkat Turşusu nedir?

Kamkat nedir? Faydaları nelerdir? Kamkat Reçeli ve Kamkat Turşusu nedir?

Görür görmez anlayacağınız gibi kamkat, turunçgiller ailesinin bir üyesi. Halk arasında kamkat, kamkat, süs mandalinası, hatta altın portakal gibi isimlerle anılan meyve, kabuğuyla yenmesiyle diğer turunçgillerden ayrılıyor.

Sevimli, faydalı ve çok süslü bir meyve olan kamkat son yıllarda giderek daha çok karşımıza çıkmaya başladı. Hafif limonu andıran şekli, olgunlaşınca portakala benzeyen rengi, ekşimtrak tadı ve C vitamini deposu oluşuyla o, gerçek bir turunçgilin tüm özelliklerine sahip. Farkı ise kabuğuyla yenmesi, minicik olması ve evde rahatça yetiştirilebilmesi. Turunçgiller ailesinin bir üyesi olan, halk arasında kamkat, kumkat, süs mandalinası, hatta altın portakal gibi isimlerle anılan kamkat özellikle son yıllarda giderek daha çok ilgi görmeye başladı.

Görür görmez anlayacağınız gibi kamkat, turunçgiller ailesinin bir üyesi. Halk arasında kamkat, kamkat, süs mandalinası, hatta altın portakal gibi isimlerle anılan meyve, kabuğuyla yenmesiyle diğer turunçgillerden ayrılıyor.

Kamkatı taze taze meyve gibi yemek mümkün. Ancak bu lezzetin kabukları soyulmuyor. İlk başta buruk bir tadı var gibi gelse de, sonradan gelen tatlılığıyla gönülleri çalıyor. kamkatla nefis reçeller ve marmelatlar hazırlayıp, tüm yıl boyunca afiyetle yemek mümkün. Ortadan ikiye bölünerek salatalara katılabiliyor, sosların içinde kullanılabiliyor. Kek ve kurabiyelere de nefis bir tat ve aroma katıyor. Meze şeklinde de yenebiliyor.

Mandalinadan bile küçük, ufacık bir meyve olan kamkat, hafif limonu andıran şekli, olgunlaşınca iyice portakala benzeyen rengi ve ekşimtrak tadıyla tam bir turunçgil olduğunu dört bir koldan haykırmayı da ihmal etmiyor ama. Yalnız eklemeden olmaz, kamkatın birçok çeşidi var, bu nedenle evinizdeki kamkatla diğer gördüğünüz kamkatlar arasında şekil farklılıkları olabilir, endişelenmeyin.

Bu meyve Temmuz – Ağustos ayları gibi çiçeklenmeye başlar ve sonbahar aylarında da meyve vermeye başlar. Ocak – Mart ayları gibi de tam olgunlaşmış olurlar.

Ayrıca bu meyve salatalarda, soslarda, kek ve kurabiye yapımında ve meze olarak da tüketilmektedir.

kamkat sıcağı seven bir meyvedir ve -4 derecenin altına düştüğünde yaşayamaz.

Dünyada en çok Doğu Asya ve Çin'de yetiştirilen bu minnoşa ülkemizdeyse en çok, Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde ve Rize'de rastlanıyor. En güzel yanı ise evde yetiştirilebiliyor olması bizce. En doğalından bir saksının içinde kendi meyvenizi kendiniz yetiştiriyorsunuz.

 

Kamkatı evde yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler

Kamkat sıcağı sever. -4 derecenin altında uzun ömürlü olmaz. Özellikle kış aylarında ideal yetiştirilme sıcaklığı yaklaşık 12 derece civarıdır. Güneşi sevdiğinden sürekli güneş alan yerde tutmalıdır. Bunun için, kalınca bir toprak saksıda yetiştirmek gerekir ki, kökleri sıcaktan yanmasın. Yaz aylarında daha sık, kış aylarında daha seyrek olarak sulamak gerekir. Sularken saksının altındaki tablaya da bir miktar su koymak önemlidir. Bitki meyve verdikten sonra, meyveyi hemen koparmayı düşünmüyorsanız sulama miktarını ve sıklığını azaltmalısınız.

 

Tavsiyeler

Kamkatı satın aldığınızda meyvenin yüzeyi sağlam, pürüzsüz, parlak turuncu renk olmalıdır. Olgunlaşmamış, yeşil renkteki ya da çürük veya hasarlı olanları almamaya özen gösterin.

 

Kamkat meyvesi iyi bir saklama kalitesine sahiptir. Yaklaşık 3-4 gün boyunca oda sıcaklığında ve en fazla üç hafta boyunca buzdolabında içinde kalabilmektedir. Dondurulmuş kamkat ya da püresi ise altı ay veya daha fazla süreyle saklanabilmektedir.

 

Kamkatı servis etmek için bazı öneriler:

Kamkat meyvesini hazırladığınız meyve salatasının içine dilimleyebilirsiniz.

Garnitür olarak servis edebilirsiniz.

Kamkat marmelat, reçel ve şekerlenmiş herhangi bir şey yapmak için mükemmeldir. Diğer turunçgillere oranla daha tatlı olan kabuğu tercih edilme sebebi olarak görülmektedir.

Ayrıca kamkat püresi sos, meyve-konsantreleri, reçeller ve reçel hazırlanmasında oldukça rağbet görmektedir.

Meyve suyu olarak tüketilebilir

 

 

Kampanyalar
Kampanyalar