Whatsapp ile sipariş vermek için dokunun
AnasayfaÜrünlerÜye GirişiSepet0İletişim

Kızılcık nedir? Faydaları nelerdir?

Kızılcık nedir? Faydaları nelerdir?

Diğer bir adı Kiren olan kızılcık meyvesinin insan vücuduna faydaları saymakla bitmez.

Diğer bir adı Kiren olan kızılcık meyvesinin insan vücuduna faydaları saymakla bitmez. Tam bir C vitamini deposu olarak kabul edilen kızılcığın zengin mineral ve vitaminleri sayesinde bir çok hastalığa çare olduğunu uzmanlar belirtiyor. Peki Kızılcık nedir? Faydaları nelerdir?

Kızılcık, ortalama 1 metreye kadar uzayabilen kısa boylu ağaçlarda yetişen bir meyvedir. Kızılcık ağacının çiçekleri genelde sarı olur. Birçok şekilde tüketilen kızılcık, daha çok marmelat ve içecek olarak tüketilmektedir. Bunun dışında çok eski çağlardan itibaren tıbbi amaçlı kullanımı yanında giyim sektöründe battaniye boyamak için de kullanılmıştır.

Kızılcık Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir, bu sebeple satın alınabilecek en iyi mevsim sonbahardır. Kullanmadan önce 2 ay boyunca buzdolabında saklanabilir, sonrası bir kullanım için ise dondurulabilir. Koyu kırmızı renkte ve oldukça sert olması taze olduğunu gösterir. Kurutulmuş kızılcık tercih edilecek ise besin etiketine göz atıp eklenmiş şeker ilavesi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kızılcığın suyu da başka meyvelerle veya eklenmiş şekerlerle karışık olmamalıdır. Meyve suyunun ana maddesi kızılcık olmalıdır.

Ortalama 100 gram kızılcık 46 kcal enerji içermektedir. Aynı şekilde 100 gramlık kızılcık sadece 12.2 gram karbonhidrat içerir. A, C, E ve K vitaminleri açısından çok zengin olan kızılcık, tiamin, riboflavin, piridoksin gibi vücut sağlığı açısından hayati önem taşıyan maddeler içermektedir.

C vitamini: Güçlü doğal bir antioksidandır. Serbest radikallerin yol açtığı bazı hasarları engellemeye ve bulaşıcı ajanlara karşı vücut direncini arttırma yeteneğine sahiptir.

E vitamini: Yağda çözünen bir antioksidandır. Serbest radikallere bağlı oluşan kronik hastalıkların geciktirilmesi ya da önlenmesinde bağışıklık fonksiyonlarını destekler.

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Karşı Kızılcık;

İdrar yolu enfeksiyonu genelde çok ciddiye alınmayan hastalıklardan bir tanesidir. Fakat en başta önlem alınmaması durumunda böbrekler dahil bir diğer sindirim sistemi organlarını tehdit etmeye başlar. Hatta ilerleyen seviyesinin prostat olduğunu söylemek mümkündür. Kızılcığın idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi edici özelliğinin olduğu birçok laboratuvar çalışması sonucu ispatlanmıştır. Bunun için bir miktar kızılcık suyu kaynatılarak tüketilmesi yeterlidir.

Antitümör Olarak Kızılcık: Kızılcık, antitümör etkisi olan nadir meyvelerden bir tanesidir. Kızılcığın bu özelliği içerdiği polifenolik olarak adlandırılan bileşene atfedilir. Dünyanın birçok ülkesinde farklı kurumlar tarafından yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda bu özelliği ispatlanmış ve meme, kolon, prostat ve diğer birçok kanser tümörlerine karşı çok etkili olduğu ortaya konulmuştur. Kızılcık suyu aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını engelleyen ve tümörleri ortadan kaldıran salisilik asit içermektedir. Bu yüzden düzenli olarak kızılcık tüketimi birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltır.

Kızılcığın özellikle kış aylarında bitki çayı olarak sıkça tüketilmesinin nedenlerinden biri bu desek yanlış olmaz. Çünkü kendisi bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı, grip, nezle gibi isimlerle andığımız birçok kış hastalığında mikroplara karşı verdiğimiz savaşlarda hep bizim tarafımızda. Bunu da içindeki flavonoidler sayesinde başarıyor. Antioksidan etkisi gösteren bu maddelerin amacı, vücudumuzdaki toksinleri, diğer bir ifadeyle zararlı maddeleri vücudumuzun dışına atmak. Sözün kısası, kızılcık, bizi bizden çok düşünen yiyeceklerden biri olup çıkıyor.

Kızılcık Kanseri Önler;

Kızılcık, çeşitli kanser hücrelerinin büyümesini engelleyen proantosiyanidinleri içerir. Çalışmalar, flavonoidler bakımından zengin besinlerin kanser ve kanserden kaynaklanan ölüm riskini azaltmada önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Özellikle kızılcık suyu tüketimi kolon ve mesane kanserine yakalanma riskini ciddi anlamda azaltabilir. Çünkü zengin miktarda anti kanserojen bileşenler içermektedir.

Kızılcık içindeki besin lifleriyle kan basıncını dengelediğinden, kan basıncının neden olduğu yüksek tansiyon sorununu da ortadan kaldırıyor.

KIZILCIĞIN ZARARLARI NELERDİR?

* Kan pıhtılaşmasına karşı warfarin kullanan hastalar, kızılcık tüketimine dikkat etmelidirler. Kızılcık ile warfarin ilacının birlikte tiketilmesi, ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir.

* Kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kişilerin kızılcık tüketiminden uzak durmasını tavsiye ediyoruz.

* Böbrek taşı bulunan hastaların kızılcık kullanmadan önce doktorlarına danışmalarında fayda var.

 

Kampanyalar
Kampanyalar