Whatsapp ile sipariş vermek için dokunun
AnasayfaÜrünlerÜye GirişiSepet0İletişim

Kayısı nedir? Kayısının faydaları nelerdir?

Kayısı nedir? Kayısının faydaları nelerdir?

İlkbahar aylarının vazgeçilmez meyvelerinden birisi olan kayısı, hoş kokusu ve faydaları ile bu sezonda meyvelerin en başında geliyor.

Aslında şanslıyız çünkü dünyanın en büyük kayısı üreticisi Türkiye. Nedense bu durum kayısı fiyatlarına olumlu yönde yansımıyor ama en azından manavda, markette her zaman taze kayısı bulabileceğimizi biliyoruz. Şansımız sadece bununla sınırlı değil çünkü besin değeri oldukça yüksek olan kayısının sağlığa pek çok faydası bulunuyor.

İlkbahar aylarının vazgeçilmez meyvelerinden birisi olan kayısı, hoş kokusu ve faydaları ile bu sezonda meyvelerin en başında geliyor. Doğal antibiyotik olarak bahsedebileceğimiz kayısı, içerisinde bulunan vitamin ve mineraller oldukça zengindir. 

Gülgiller familyasından 4 metre ile 6 metre boyunda meyve ağacıdır. Kayısı meyvesi cevizden biraz daha irice olup sarı renkli, etli, sulu, sert ve tek çekirdeklidir. Çiçekleri ise beyaz ya da pembe renklidir. Yetiştirilmesi dünyanın hemen her yerine yayılmış olsa da daha çok Akdeniz’e yakın olan ülkeler ile Avrupa ve Asya kıtalarında yetişmektedir. 

Salatalar, meyve salataları, meyve suları, tatlılar yapılırken, bu şifalı meyve sıklıkla kullanılabilir. Tatlısının yanında reçeli de yapılabilir. Hem pratik hem de şifalı bu marmelat ve reçeller çokça tercih edilir. Tatlısı ikindi çaylarında, reçeli ise sabah kahvaltılarında lezzetle tüketilir. 

A, B, C ve P vitaminleri içermekle birlikte kuru ve yaş olarak tüketilen kayısının, kompostosu ve reçeli de yapılmaktadır. Çekirdeğinden yağ elde etmek için yararlanılır.

Kayısı A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri içerir. Yüksek miktarda beta karoten bulundurur. 

Kayısının çeşitleri:
Kayısının tanınmış altı adet çeşidi bulunmaktadır. Madador özellikle erken tufanda meyve veren, ağacı bodur olan çeşididir. Madadorun yetiştirilmesi için Akdeniz Bölgesi’nde özellikle Mersin ili idealdir. Renginin hoş olması ve aroma oranının yüksek olması dolayısıyla hem iç pazarda hem de ihraçta yoğun talep görmektedir. Tirintina kayısı çeşidi, ilk ürünlerini 3-4 yaşlarında vermeye başlamaktadır. Ağacın meyvesinde şeker oranı az olduğu için tatsızdır. Buna rağmen dayanıklı ve iri olduğu için tercih edilir.

Septik türü kayısı ise dayanıklılığı az ama çekirdeği tatlı olan bir çeşittir. Çekirdeği ve kendisi tatlı olan bir diğer kayısı türü İtalyan tokalıdır. Bu tür diğer çeşitlere göre daya dayanıklıdır. Karacabey kayısısı sezon sonunda ürün vererek mevsim sonunda hala kayısı tüketimine imkan verir. Ancak meyvesi mayhoş, dayanıklı ve serttir. Çekirdekleri acı ve tatlı olabilmektedir. En sevilen kayısı türü ülkemizde de bilinen şekerparedir. Şekerpare kayısının meyveleri miniktir ve nakliyat için dayanıksız yapıdadır.

 

KURU KAYISIYI NASIL TÜKETMELİYİZ?

Kuru kayısılarımızı ara öğün olarak tüketmek isteyenler,kayısıları yıkadıktan sonra, ince ince kübik şekli vererek yoğurt ile tüketimini sağlayabilirler. 

Kampanyalar
Kampanyalar